Máte trolla v hlavě?

Chcete dostávat pozvánky na kurzy, zajímavé články a slevové akce přímo do své schránky? Nechte nám svůj email.

x

Máte trolla v hlavě?

Troll v hlavě je vnitřní hlas, který vám našeptává, abyste jednali jinak, než v hloubi duše cítíte. Jeho hlavním nástrojem je strach. Vzbuzuje ve vás obavy, že vás ostatní nebudou mít rádi, když nebudete dělat to co oni chtějí. Vytváří velmi nezdravou závislost na hodnocení ostatních. Podkopává vaše sebevědomí a brání vám v dosažení pocitu štěstí a spokojenosti.

Přestože tento negativní hlas vychází z našich vlastních myšlenkových vzorců, rozpoznat jej a osvobodit se od jeho vlivu, může být obtížné.

 

 

JAK POZNÁTE, ŽE SE VE VAŠÍ HLAVĚ ZABYDLEL TROLL?

Je pro vás těžké někoho odmítnout? Často jednáte na úkor sebe, svého času, energie, vztahu?

Pokud se rozhodujete (v dobré víře) na základě trollího hlasu, ale pak jste naštvaní a nespokojení, že děláte něco, co nechcete, tak je dost možné, že vás nevědomky tento lstivý hlas - troll ovládá.

 

ODKUD SE VZAL TENTO NEZVANÝ HOST?

Odpověď se skrývá v labyrintu našich raných zážitků. Výchovné vzorce, škola, kultura do které jsme se narodili, to vše společně utváří způsob našeho vnitřního dialogu, aniž bychom si to plně uvědomovali. Tento vnitřní hlas, který se zdá být ochráncem, ve skutečnosti hraje proti nám.

 

PERSONA NON GRATA ANEB JAK HO NATRVALO VYHOSTIT?

Změnit náš vztah s tímto vnitřním hlasem vyžaduje čas, trpělivost a odhodlání.

Jedním z prvních kroků, jak se osvobodit od vlivu našeho vnitřního trolla, je rozpoznat jeho přítomnost a identifikace situací, kdy se jeho hlas stává hlasitějším. Pozorováním, kdy a jak tento hlas promlouvá, můžeme začít rozvíjet strategie pro jeho umlčení a nahradit ho konstruktivnějším, povzbuzujícím vnitřním dialogem.

 

 

CO VÁM MŮŽE VÁŠ TROLL NAŠEPTÁVAT? ...aneb asertivní práva naruby.

 

 

Troll v hlavě podkopává vaši sebedůvěru a nutí vás, abyste se podřizovali, místo abyste žili podle svých přesvědčení a hodnot.

 

Chtěli byste svého trolla zkrotit nebo ještě lépe úplně vyhnat? Přijďte na náš kurz Asertivity. Naučíme vás na něm, jak si stanovit zdravé vnitřní hranice a jak je komunikovat, aniž byste poškozovali vztahy s okolím.

Autor: Petra S. Lachnittová

 

Sdílejte tento článek na Facebooku 

Další články



POMALU Žít život jednoduše - recenze knihy
Jsem duší minimalista, i když v realitě to tak asi zatím ne vždy vypadá. Možná právě proto mě zaujala kniha POMALU od Brook McAlaryové, kterou jsem před pár dny přečetla.
2024-02-28
detail
JAK SE POZNÁ MANIPULÁTOR aneb Jak nebýt hračkou v rukou jiných
Odhalit manipulátora není úplně jednoduché. Manipulátoři se totiž schovávají pod různými maskami a každý manipuluje jiným způsobem.
2024-01-05
detail
6 NEJČASTĚJŠÍCH MÝTŮ O ASERTIVITĚ
Jelikož asertivitu školím už spoustu let, všimla jsem si, že mají lidé o asertivitě někdy mylné představy. Sepsala jsem proto 6 nejčastějších mýtů, které zároveň vyvracím a vysvětluji.
2023-12-19
detail
KRITICKÉ MYŠLENÍ aneb Jak se stát detektivem ve světě plném polopravd
Je potřeba kriticky myslet. Tento výrok je v poslední době docela často slyšet. A je to určitě dobře, i když okolnosti, které zájem o kritické myšlení vzbudily, úplně dobré nejsou. Málokdo ale ví, co to přesně znamená.
2023-07-21
detail