JAK SE POZNÁ MANIPULÁTOR aneb Jak nebýt hračkou v rukou jiných

Chcete dostávat pozvánky na kurzy, zajímavé články a slevové akce přímo do své schránky? Nechte nám svůj email.

x

JAK SE POZNÁ MANIPULÁTOR aneb Jak nebýt hračkou v rukou jiných

Odhalit manipulátora není úplně jednoduché. Manipulátoři se totiž schovávají pod různými maskami a každý manipuluje jiným způsobem. Může jít o ženy i o muže, na věku, inteligenci ani vzdělání nezáleží. Můžete je potkat v nejrůznějších profesích a na jakékoliv pozici. Někteří se na začátku dokonce jeví jako velcí sympaťáci. Vyskytují se prostě napříč celou společností. Všichni mají ale některé společné znaky.

 

 

Mají tendenci vás přímět dělat něco, co byste ze své vlastní vůle nedělali.To, že je člověk manipulován si ve většině případů vůbec neuvědomuje. Co si ale uvědomuje je zvláštní nebo nepříjemný pocit doprovázený při nebo po kontaktu s takto toxickým člověkem. Ten se může nicméně dostavit až po delší době.

 

Nemají rádi nebo přímo nesnáší, když neděláte to, co oni chtějí.

 

Obrací příběhy. Jsou mistři v převracení reality vzhůru nohama. Z oběti udělají agresora a ze sebe obětního beránka.

 

Mají více tváří. Budou na vás velmi milí, když k tomu mají nějaký důvod. Za zády ale úplně bez zábran pomlouvají, šíří o vás lži, snaží se proti vám poštvat okolí.

 

Překrucují informace tak, jak se jim hodí, říkají polopravdy nebo zcela neomaleně lžou. Svým "pravdám" upřímně věří.

 

Manipulátoři rádi a často obviňují. Obviní vás z něčeho, co sami dělají. V psychologii se tomuto jevu říká projekce. Až vás bude nějaký potenciální manipulátor obviňovat, tak pečlivě poslouchejte. Pro manipulátory platí totiž tato rovnice: To, z čeho tě obviňuji = To přesně dělám já sám. Když totiž někoho z něčeho obviní, docela “logicky” to nemůžou být oni, kdo to dělají. Nejlepší na tom je, že to co říká manipulátor o vás, na něj naprosto skvěle sedí. Vy byste to o něm lépe a přesněji určitě neřekli. Proto ještě jednou říkám, dobře poslouchejte a hodně se toho o manipulátorovi dozvíte.

 

Jsou schopni popírat zcela jasné důkazy a fakta. Když je konfrontujete a jim teče do bot, změní téma, zaútočí, odvedou pozornost jinam nebo se odmítnou na dané téma bavit.

 

Vyvolávají pocit viny. To dělají různými způsoby. Například se na vás urazí, nemluví s vámi, vyčítají, volají po rodinných/přátelských vztazích. V těchto situacích opět často nasazují masku oběti.

 

Za své jednání nechtějí nést zodpovědnost. Oni totiž chyby nedělají, chyba je vždy někde jinde. Není tedy žádný důvod nést za něco zodpovědnost.

 

Dělají naschvály nebo trestají. Když ty takhle, tak já takhle. Často je to reakce na to, když neděláte to co oni chtějí.

 

Rádi a často kritizují. Jejich kritika ale není konstruktivní. Spíš jde o osobní útoky. Motivem jejich kritizování bývá nějaká emoce, nikoliv snaha něco zlepšit.

 

S manipulátorem nejde věcně diskutovat. Neumí to. Já doporučuji se o to ani nepokoušet, je to totiž ztráta času.

 

Zůstávají sami. Jelikož nejsou schopni dlouhodobě udržovat kvalitní, opravdové a respektující vztahy, zůstávají osamocení.

 

Za jejich manipulativní osobností často najdete toxické domácí prostředí ve kterém vyrůstali jako děti. Bývají to tedy oběti obětí. Osobně se domnívám, že přiznání celé reality jejich života by pro ně bylo natolik náročné, že je pro jejich psychiku "bezpečnější" žít tomto toxickém schématu po celý život.

 

Autor: Petra Sochorová Lachnittová

 

Máte pocit, že vás někdo ovládá? Chcete se naučit rozpoznávat manipulátory a sebevědomě čelit manipulativním taktikám? Přihlašte se na náš kurz Manipulace a jak se jí bránit nebo si domluvte individuální konzultaci.

 

Sdílejte tento článek na Facebooku 

Další články



Máte trolla v hlavě?
Troll v hlavě je vnitřní hlas, který vám našeptává, abyste jednali jinak, než v hloubi duše cítíte. Jeho hlavním nástrojem je strach. Vzbuzuje ve vás obavy, že vás ostatní nebudou mít rádi, když nebudete dělat to co oni chtějí.
2024-03-29
detail
POMALU Žít život jednoduše - recenze knihy
Jsem duší minimalista, i když v realitě to tak asi zatím ne vždy vypadá. Možná právě proto mě zaujala kniha POMALU od Brook McAlaryové, kterou jsem před pár dny přečetla.
2024-02-28
detail
6 NEJČASTĚJŠÍCH MÝTŮ O ASERTIVITĚ
Jelikož asertivitu školím už spoustu let, všimla jsem si, že mají lidé o asertivitě někdy mylné představy. Sepsala jsem proto 6 nejčastějších mýtů, které zároveň vyvracím a vysvětluji.
2023-12-19
detail
KRITICKÉ MYŠLENÍ aneb Jak se stát detektivem ve světě plném polopravd
Je potřeba kriticky myslet. Tento výrok je v poslední době docela často slyšet. A je to určitě dobře, i když okolnosti, které zájem o kritické myšlení vzbudily, úplně dobré nejsou. Málokdo ale ví, co to přesně znamená.
2023-07-21
detail