ÚKLID JAKO CESTA KE ŠTĚSTÍ aneb Co se můžete naučit od Marie Kondo

Chcete dostávat pozvánky na kurzy, zajímavé články a slevové akce přímo do své schránky? Nechte nám svůj email.

x

ČTENÍ NA DOVOLENOU

Mám pro vás jeden zajímavý tip na čtení. Je to knížka o úklidu. Ano čtete správně, o úklidu :-) Kniha se jmenuje Zázračný úklid aneb pořádek jednou pro vždy a její autorkou je Japonka Marie Kondo, která se živí jako úklidový poradce. Úklízení je její celoživotní vášeň a zřejmě i poslání, jelikož se kniha šíří po celém světe a má velký úspěch.

Možná se divíte, proč vám zrovna tuto knížku doporučuji na dovolenou. Je to proto, že je psaná velmi čtivou formou, je praktická, bez zbytečné omáčky a překvapivě má přesah do osobnostního rozvoje. A co se v ní dočtete? Nemusíte mít strach, není o tom, jak si namixovat dokonalý saponát na mytí podlahy, ani jak bezchybně naleštit zracadlo. Vůbec nic takového. Jde spíše o životní filozofii, která si už mezi lidmi dokonce získala i svůj název, „úklid podle Kon Mari“.

Zkuste si v mysli představit svoji domácnost tak jak je. Máte? A teď si představte tu stejnou domácnost očištěnou od všech zbytečností, kde jsou pouze věci, které vám dělají radost, a to v množství, které je právě pro vás akorát. Není to skvělá představa? Mně zní tedy dost lákavě :-)

A jak toho lze podle Kon Mari dosáhnout? V první řadě byste se nejdříve měli pustit do „velké čistky“, tedy nejdříve vyhazování a až poté uklízení. Často doma skladujeme spoustu nepotřebných věcí, roky někdy i desetiletí a máme nejrůznější důvody a výmluvy, proč si je na dalších 10 let nechat. V knížce najdete celý seznam výmluv, které autorka od svých klientů nasbírala. Pravděpodobně tam tedy najdete i tu svou a zároveň se dozvíte, co o vás vaše výmluva říká. Toto je jedna z věcí, kde má kniha právě přesah do osobnostního rozvoje.

 

Marie Kondo doporučuje, abyste si nechali pouze věci, které vám dělají radost. Naučí vás také, jak to zjistit, když jste na pochybách.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tím, že se každým sentimentálním předmětem zabýváte a rozhodujete, co vyhodit, zabýváte se svou minulostí. Pokud byste ty věci prostě jen uložili někam do zásuvky nebo do kartonové krabice, než se nadějete, vaše minulsot by se stala přítěží, táhla by vás zpátky a bránila vám žít tady a teď. Uspořádat si věci znamená uspořádat si i svou minulost. Je to jako byste přenastavili svůj život, dali si do pořádku svoje účty a vykročili kupředu.“

 

Dále pak autorka nedoporučuje uklízet podle místností, jak je většina lidí zvyklá, ale podle kategorií, a to v přesně určeném pořadí. Konkrétní pořadí má svůj důvod, který se dočtete v knize. Mimochodem, až budete u kategorie oblečení, naučíte se opravdu netradiční způsob ukládání svršků do skříně, a to na stojato nikoliv na ležato.

 

A tady ještě pár dalších myšlenek z knihy:

Máme daleko více věcí, než kolik jich potřebujeme nebo chceme.“

Za nepořádek může přemíra věcí.“

Často si neuvědomujeme, kolik čeho máme.“

Způsob ukládání by měl usnadňovat nikoliv jejich vytahování, ale jejich uklízení.“

Přebírání a vybírání věcí je nesmírně osobní záležitost.“

 

Tak to byl jen takový velmi stručný nástin toho, o čem kniha je, a tady je ještě pár praktických informací:

 

Velikost vhodná na cesty, 187 stran (z toho 174 textu). V knihkupectvích stojí 249 Kč (Neoluxor, klubová cena 199 Kč)

Kniha má 5 hlavních kapitol:

1 Proč nedokážu doma udržet pořádek?
2 Napřed vyhazujte
3 Jak uklízet podle kategorie
4 Jak uklízet věci pro vzrušující život
5 Kouzlo uklízení nám dramaticky změní život

 

TIP: Pokud vás kniha zaujme, pak doporučuji přečíst ještě: Zbavte se nepořádku podle Feng Shui, a také si na internetu najděte něco o Zero Waste či minimalismu.

 

Autor: Petra Lachnittová

Sdílejte tento článek na Facebooku 

Další články



JSTE ZRALÁ OSOBNOST? aneb klíčové znaky opravdu dospělého myšlení
Zralou osobnost můžeme přirovnat ke zralému ovoci na stromě. Zatímco nezralé ovoce je často kyselé nebo nedotažené do plné chuti, zralé ovoce je sladké, šťavnaté a přesně v bodu, kdy je nejlepší ho sníst.
2024-07-19
detail
Máte trolla v hlavě?
Troll v hlavě je vnitřní hlas, který vám našeptává, abyste jednali jinak, než v hloubi duše cítíte. Jeho hlavním nástrojem je strach. Vzbuzuje ve vás obavy, že vás ostatní nebudou mít rádi, když nebudete dělat to co oni chtějí.
2024-03-29
detail
POMALU Žít život jednoduše - recenze knihy
Jsem duší minimalista, i když v realitě to tak asi zatím ne vždy vypadá. Možná právě proto mě zaujala kniha POMALU od Brook McAlaryové, kterou jsem před pár dny přečetla.
2024-02-28
detail
JAK SE POZNÁ MANIPULÁTOR aneb Jak nebýt hračkou v rukou jiných
Odhalit manipulátora není úplně jednoduché. Manipulátoři se totiž schovávají pod různými maskami a každý manipuluje jiným způsobem.
2024-01-05
detail