ZAKÁZANÁ SLOVA aneb co byste určitě měli vyřadit ze svého slovníku

Chcete dostávat pozvánky na kurzy, zajímavé články a slevové akce přímo do své schránky? Nechte nám svůj email.

x

ZAKÁZANÁ SLOVA

Už jste o nich slyšeli? Ne, nejde o seznam vulgarit, jak by se mohlo zdát. Jde o seznam slov, která běžně používáme a obsahově vulgární vůbec nejsou. V komunikaci můžou ale nadělat dost škody, a proto by se klidně na seznam zakázaných slov mohly přidat. Zkuste si je teď všechny přečíst a zamyslete se nad tím, co mají společného?

ZASE

NIKDY

VŮBEC

POŘÁD

STOKRÁT

VŽDYCKY

10x, 100x, 1000x

LASKAVĚ

Tady je pár konkrétních příkladů použití:

Nikdy mi nezavoláš sám od sebe.“

Zase jsi přišla pozdě.“

„Vždyť jsem ti to říkala, ty mě vůbec neposloucháš.“

„Proč po tobě musím pořád uklízet to nádobí?!“

Vždycky tě zajímali kamarádi víc než já.“

Stokrát jsem tě upozorňoval, že máš ty klíče dávat na jedno místo. Můžeš to laskavě dělat?!“

Společné pro tyto slova je, že, ve většině případů přehánějí, vyčítají a útočí. Když tato slova používáme, máme často nepříjemný (podrážděný, ironický, vyčítavý, útočný) tón.

A ač by si ten, kdo je ze svých úst vypouští, zřejmě přál, aby došlo ke změně, tak mají zcela opačný efekt. Díky jejich použití se situace nezmění nebo jen na malou chvíli. Z dlouhodobého hlediska se tento styl komunikace negativně podepíše na vztahu dotyčných.

Ten kdo je používá to dělá hlavně proto, aby si vyventiloval svůj (možná oprávněný) hněv. Často nám také vklouznou do úst jednoduše proto, že nevíme jak jinak situaci komunikovat. Jde o naučený komunikační vzorec. Díky těmto neuvědomovaným komunikačním vzorcům pak místo řešení problému rozdmýcháváme hádky, ale problém zůstává nevyřešen.

Proto je lepší si tyto slova přidat na svůj soukromý seznam zakázaných slov a raději se jim vyhýbat.

Možná vás napadá, ale co teda říct místo toho? To mám jako mlčet, když mě to štve? Vůbec ne. Místo zmíněných vět by šlo říct například toto:

„Mrzí mě, že v poslední době volám jen já.“ XNikdy mi nezavoláš sám od sebe.“

„Byli jsme domluvení, že přijdeš v 17.00 hod., je 17.30 hod. Minulý týden jsi přišel taky o 40 min. pozdě.“ X Zase jsi přišla pozdě.“

„Mirku, zdá se mi, že mě moc nevnímáš. Mám ti to říct někdy jindy?“ X „Vždyť jsem ti to říkala, ty mě vůbec neposloucháš.“

„Včera i dneska ráno jsem uklízela tvůj hrneček od kafe.“ X „Proč po tobě musím pořád uklízet to nádobí?!“

„Chtěla bych s tebou trávit víc času, jak to uděláme?“ X Vždycky tě zajímali kamarádi víc než já.“

„Když se dávají ty klíče na jedno místo, tak je pak člověk nemusí hledat.“ X Stokrát jsem tě upozorňoval, že máš ty klíče dávat na jedno místo. Můžeš to laskavě dělat?!“

Zaujala vás problematika zakázaných slov? Chcete se o tématu dozvědět více? Podívejte se na náš kurz Efektivní komunikace.

Autor: Petra Lachnittová

Sdílejte tento článek na Facebooku 

Další články



Máte trolla v hlavě?
Troll v hlavě je vnitřní hlas, který vám našeptává, abyste jednali jinak, než v hloubi duše cítíte. Jeho hlavním nástrojem je strach. Vzbuzuje ve vás obavy, že vás ostatní nebudou mít rádi, když nebudete dělat to co oni chtějí.
2024-03-29
detail
POMALU Žít život jednoduše - recenze knihy
Jsem duší minimalista, i když v realitě to tak asi zatím ne vždy vypadá. Možná právě proto mě zaujala kniha POMALU od Brook McAlaryové, kterou jsem před pár dny přečetla.
2024-02-28
detail
JAK SE POZNÁ MANIPULÁTOR aneb Jak nebýt hračkou v rukou jiných
Odhalit manipulátora není úplně jednoduché. Manipulátoři se totiž schovávají pod různými maskami a každý manipuluje jiným způsobem.
2024-01-05
detail
6 NEJČASTĚJŠÍCH MÝTŮ O ASERTIVITĚ
Jelikož asertivitu školím už spoustu let, všimla jsem si, že mají lidé o asertivitě někdy mylné představy. Sepsala jsem proto 6 nejčastějších mýtů, které zároveň vyvracím a vysvětluji.
2023-12-19
detail